Je bent hier: Home Teams

Red Giants

Advertentie

Wedstrijdverslagen

Red Giants hard onderuit tegen de Suns

E-mail Afdrukken

Red Giants speelde afgelopen zaterdagmiddag tegen de Den Helder Suns, en waar het dacht misschien nog wel eens te kunnen verrassen kwam het bedrogen uit. De jonge ploeg van Peter van Noord speelde goed en zeer faniatiek en legde de zwakheden van de thuisclub pijnlijk bloot. Zeker in de eerste helft werd Red Giants overlopen door Den Helder, tot 15-17 ging het gelijk op en daarna vergat Red Giants te basketballen en vloog Den Helder over de thuisclub heen met als gevolg een 29-59 ruststand. Na rust speelde Red Giants een stuk beter, het liep de aanvallen beter en had veel pech met de schoten van buitenaf en de afronding onder het bord. Red Giants miste wel 5 spelers en had Dick de Weijer in de tweede helft als voorzorg op de bank gehouden. Den Helder won overtuigend met 60-106 en Red Giants moet de aankomende week nog wat scherpe randjes bijveilen om aanstaande zaterdag tegen Lokomotief in de eerste competitiewedstrijd er wel klaar voor te zijn.

 

Red Giants houdt kans levend

E-mail Afdrukken

Meppel - Red Giants hield zaterdag de kans levend om de play offs te bereiken. In eigen huis was het de nummer 10 Black Eagles uit Rosmalen met 80-76 de baas. Een zoneverdediging en good old Rein van der Kamp moesten eraan te pas komen om de thuisploeg over de streep te helpen.

Zonder coach Patrick Koning, die twee wedstrijden schorsing uitzit, en Wessel de Vries kende Red Giants een slechte start tegen het snelle Black Eagles. In no time hadden de gasten er drie driepunters ingegooid, vier aanvallende rebounds gepakt en met 4-13 de leiding genomen.

Coach Edwin Reijenga besloot al vroeg gelegenheidsinvaller Rein van der Kamp binnen de lijnen te brengen, en dat pakte goed uit. De oud-international verving David Svaikovski. Niet dat de Litouwer slecht speelde, maar hij bracht niet de rust en het overzicht die Van der Kamp wel kon leveren.

Het nieuwe bestuurslid technische commissie doet het op routine, getuige de nul trainingsuren de afgelopen vier maanden. Van de Kamp: ‘Ik moet van mezelf nodig weer actief sporten. Ik ben domweg te druk geweest, maar het wordt hoog tijd.’

Plezier had hij, vooral omdat het best prima liep. In de samenwerking met Rikus ten Napel zeker. Maar dat de aandacht na de wedstrijd weer naar hem uit moest gaan, dat hoefde niet zo nodig. ‘Ik besef dat als ik in het veld sta, een ander er niét in staat. En die ander heeft wél getraind. Ook daarom moet dit een uitzondering zijn.’

Er leek iets van een ommezwaai in het spel van Red Giants te zien toen Van der Kamp zich warm had gespeeld. Er kwam meer lijn en beweging in de aanval. Bas Rozendaal en Rikus te Napel konden daardoor hun scorende rol beter oppakken. Na het eerste kwart leek het lek al bijna boven (18-22).

Om het aanvalsrebounden van Black Eagles te bezweren, dook Red Giants het tweede kwart in een zone. Dat loste het probleem op, maar gaf de gasten wel ruimte om te blijven driepunteren. Red Giants concentreerde zich daarbij soms op de verkeerde man. Nog vier ‘bommetjes’ vielen er in de eerste helft. En daardoor bleef de wedstrijd in evenwicht (41-42 met rust).

Een kleine terugval na rust bracht Black Eagles op 45-49. Red Giants herstelde zich van enkele missers, en ook de derde fout van Ten Napel bleek geen probleem. De acht punten van Gerben de Vries in deze fase kwamen goed van pas. Het publiek liet zich horen en Red Giants eindigde het derde kwart met 61-55.

De Meppelers gingen het vierde kwart door, met weer Rikus te Napel voorop. De 35-jarige heeft aan kracht nog niet ingeboet, getuige de 34 punten die de Urker liet aantekenen. Het merendeel van de scores verzamelde de power forward door drives naar de basket. De gasten uit Rosmalen probeerden er van alles aan te doen, maar konden Ten Napel nauwelijks stoppen.

Black Eagles kon toch nog terugkomen door foutjes in de Meppeler defensie. Op drie minuten voor tijd stond het ineens 70-69. De driepunter van een vrijstaande Enzo Swart, aangepasst door Van der Kamp, kwam goed van pas. Het was Swarts eerste, na zes pogingen. De spelverdeler is al weken van de leg. Zijn eerste drie pogingen haalden niet eens de ring. Terwijl op trainen de ballen er wél in vliegen.

Een schot van Rozendaal na een goede aanval bracht de stand op 75-71, waarna de gasten zelf hun laatste kansje om zeep hielpen door twee technische fouten te halen. Swart benutte de vrije worpen. Wie anders dan Ten Napel zette de eindstand op het bord.

Red Giants deed met de winst goede zaken: BV Groningen en Groene Uilen verloren, zodat Red Giants met deze beide teams uit Groningen gelijkstaat op de vierde plaats. De nummer drie staat zes punten los. Vermoedelijk zullen de drie genoemde ploegen dus strijden voor het vierde play-offticket. Met nog zeven wedstrijden te gaan zal het nog weken spannend blijven.

Bron: Meppeler Courant Anne Maarten Bruins

 

Red Giants hervat de competitie met winst in Delft

E-mail Afdrukken

Groots was het niet, maar de winst op Punch in Delft was er wel een die het team nodig had. Na 3 verlies partijen op rij en een vrije val in op de ranglijst moest er wel weer gewonnen worden en in Delft winnen is voor veel clubs vaak een probleem. Red Giants verloor er vorig seizoen nog met het kampioensteam en ook al had Punch dit seizoen nog maar een wedstrijd gewonnen, Red Giants zat zelf ook niet echt lekkker in zijn vel.

Op de zaterdagmiddag begon Red Giants niet goed aan de wedstrijd, verdedigend en aanvallend was het erg stroef en na het eerste kwart was er via een 17-2 tussenstand al een behoorlijke achterstand opgelopen bij 27-12. In het tweede kwart begon het langzaam wat beter te lopen, de verdediging was aangepast en dat maakte de Punch minder makkelijke schoten en opties kreeg waardoor ze in dit kwart 15 punten scoorden. De goede verdediging zorgde er aan de aanvallende kant voor dat er wat makkelijkere opties gecreeerd konden worden en bij rust was de achterstand nog maar 4 punten met 43-39. In het derde kwart ging Red Giants door met waar ze in het tweede kwart waren begonnen, met een strakke verdediging en goede aanvallen werd Punch steeds meer onder druk gezet en Enzo Swart zette met 51-52 Red Giants voor het eerst op voorsprong in de wedstrijd. Het was in de resterende 3 minuten even wat minder, beide teams wisselen scores en Punch weet dan op de valreep nog met 2 punten voorsprong het derde kwart af te sluiten met 56-54 door een rake driepunter in de slotfase van dat kwart. In het vierde kwart gaf Red Giants meteen gas en liep in de eerste vijf minuten uit na een 10 punten voorsprong door 7 punten van Rikus ten Napel en een 3 punter van David Svaikovski bij 66-56. Deze 10 punten zou Red Giants niet meer uit handen geven en wint het de wedstrijd met 78-68. Volgende week wacht de volgende zware test, dan komen de Groene Uilen uit Groningen op bezoek in Meppel.

Scores: Bas Rosendaal 19 pnt, Rikus ten Napel 18 pnt en Enzo Swart 15 pnt.

Lees meer...
 

DONDERDAG, 8STE FINALE NBB BEKER

E-mail Afdrukken

Laatste aanpassing ( dinsdag 13 december 2016 12:05 )
 

Red Giants leidt gevoelig verlies

E-mail Afdrukken

Meppel - Het is dat in de promotiedivisie iedereen van iedereen wint. Anders was Red Giants met z’n 10 punten na afgelopen zaterdag wellicht al afgehaakt om de titelstrijd. De Meppelers speelden in de Ezingehal hun minste wedstrijd tot nu toe dit seizoen. Concurrent BVG was met 77-88 duidelijk beter.

Sinds Red Giants de grote favoriet Grasshoppers in Katwijk een maand geleden het vuur na aan de schenen legde, lijkt de spirit in het team vreemd genoeg gedaald. “Misschien hebben we iets te makkelijk gedacht over het halen van de final four”, reageerde coach Patrick Koning zaterdag na de wedstrijd. Het was even wachten op zijn commentaar. Koning ging eerst op zoek naar de pen die hij tijdens het duel had weggesmeten. In een van de momenten van irritatie.

Misschien verloor Red Giants de wedstrijd al in het eerste kwart. Koning had zijn ploeg nog zo op het hart gedrukt nou eens fel te beginnen. Dat advies was tegen dovemansoren gericht. Vooral in de verdediging liet Red Giants steken vallen. De Meppelers hielpen elkaar in de verdediging niet goed en gaven de schutters te veel ruimte. Van dat laatste profiteerden de opportunistisch spelende Groningers volop. Liefst vijf driepunters gleden er in het eerste kwart, dat eindigde in 21-18, door de ring. De schutters waren meestal eenvoudig vrijgespeeld.

In het tweede kwart kwam Red Giants aanvallend wel beter door. Door een driepunter van Wessel de Vries werd het 34-36. Rik Smid, de Groninger forward die uitgroeide tot een plaag voor de thuisploeg, counterde met zijn volgende driepunter. Via scores van een redelijk draaiende Bas Roozendaal kwam Red Giants voor rust op 41-43.

De zwoegende Rikus ten Napel zette zijn ploeg na rust met vrije worpen op 44-43. Het lek leek boven. Maar niets was minder waar. Want de Meppelers bleven slordig in de verdediging, en aanvallend zou het slechter gaan. BVG pakte Roozendaal telkens met twee man aan, en daar houdt de center niet van. Erger: niemand kon gevaar stichten als hij de bal afpaste, want het afstandschot faalde.

Een tip-in van Svaikovsi in de vijfde minuut bleek de laatste score van Red Giants in het derde kwart. Bijna alles ging mis bij de thuisploeg. Schoten vielen niet, de ploeg beging 24-secondeovertredingen en leed balverlies. En Rikus ten Napel werd geblokt, zeldzaam. Koning probeerde met time outs en doorwisselen het tij te keren, maar niets hielp. BVG bleef goed schieten en spurtte weg naar 48-64. 

In het laatste kwart probeerde Red Giants het nog wel, maar de ploeg kwam er niet meer tussen. Koning haalde zijn grote spelers naar de kant en ging ‘klein’ spelen, met Swart, Svaikovski, Martina, De Vries en De Weijer. Die leverden wel strijd en konden met een pressverdediging nog even aan de boom schudden. Swart schoot er twee het driepunters in, maar Red Giants kon niet dichterbij komen dan tien punten achterstand.

Er is geen reden tot paniek, want Red Giants staat vierde. Weliswaar gedeeld met vijf andere teams. Ook bij de coaches is geen paniek, ondanks het gevoelige verlies. Koning: “De sfeer is goed. We maken elkaar geen verwijten. En we kúnnen het wel. De eerste wedstrijden van dit seizoen wonnen we juist op karakter. En we trainen pas twee weken voltallig. Ook in die zin hoop ik op beter.”

Donderdag mag Red Giants het in eigen huis oppakken tegen eredivisionist Landstede Zwolle. Het betreft de vierde ronde van de landelijke bekercompetitie. Niets te verliezen, maar wellicht toch een beetje bang. Want als Red Giants niet beter gaat verdedigen, zal er van de grote broer uit Zwolle zeker een pak slaag volgen.

Bron- Meppeler Courant Anne Maarten Bruins

Laatste aanpassing ( zondag 11 december 2016 22:15 )
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL